tiistai 27. tammikuuta 2015

Koirien koulutus



Koirien koulutus tai kasvatus miten siitä sitten haluakaan puhua, tarkoittaa jokaiselle ihmiselle vähän eri asiaa. Koirien omistajat tai muut sivusta katsojat paheksuvat tai kehuvat toisen koiran käyttäytymistä. ”Ompa hyvin koulutettu koira”. ”Eikö noi ole ollenkaan kasvattanut koiraansa”. Oli miten oli koiran omistajaa ja koiraa arvostellaan usein. Onhan se totta että nykyisin koiralle on asetettu ne tietyt normit.  Kuitenkin meiltä löytyy niitä upeita täysin tottelevaisia koiria, perustottelevaisia koiria ja sitten niitä ketä ei ole koulutettu ollenkaan. Mihin tahansa koira sitten kuuluu on se omistajan oma valinta.

Itse en kuitenkaan ymmärrä ihmisiä ketkä antavat koiransa kasvaa ns. vapaassa kasvatuksessa. Yleensä mitä ainakin itse olen nähnyt, jätetään pienet koirat helposti kouluttamatta, koska ne ovat pieniä. Tai jossain syrjäisillä alueilla missä kulma koiran käytökselle ei ole mitään väliä. Mutta eikö se olisi jo omistajalle mukavampaa että koira tottelisi. Arki sujuisi paremmin ja koiran kanssa voisi rauhassa kulkea myös ihmisten ilmoilla tai vieraita voisi kutsua pelkäämättä mitä se koira taas tekee. Mutta jos joku tämän haluaa valita niin mikäs siinä. Tieteenkin ymmärrän esim. metsästyskäytössä olevat koirat ketkä asuvat tarhassa, joiden käytös ei aina ole ns. normien mukaista, mutta eivät nekään täysin kouluttamattomia ole. Se taas onko koira perustottelevainen vai veteleekö toko kuvioita tai muuta on ihan sama minulle. Perustottelevaisen koiran kanssa arki sujuu hyvin ja muuten siihen voi luottaa ja se minusta on riittävää, jos omistaja halua koiran kanssa enemmän treenata on normaalia minusta. Kuten jo aikaisemminkin sanoin on se koiran omistajan oma asia mitä koiran kanssa tekee. 

Koiran koulutus bisnestä? Onhan se nykyisin melkoista bisnestä jos oikeasti miettii. Kirjakaupan hyllyt notkuvat kaiken maailman koulutus kirjoja, netti pursuaa eri koirakoulujen mainoksia ja kaupoissa myydään koiralle läjä päin koulutus herkkuja ja omistajalle tarvikkeita. Mitä muutakaan tämä on kun bisnestä. Mutta minusta se ei sinänsä ole turhaa vaikka kaikkea turhaakin on tarjolla. Kuitenkin monelle on hyötyä koulutus kirjoista, koirakouluista saa ohjausta koulutukseen, sekä on onhan se helpompaa ostaa hyviä nameja kaupasta kun tehdä kaikkea itse. Tietenkin tässäkin asiassa tarvitaan järki käteen, kannattaa todella miettiä tarvitseeko kaikkia kaupan nameja tai miljoona kirjaa tai ihme koulutus apuja.



Itse myös voin hyvin myöntää että hyödyn todella paljon tästä koirankoulutus bisneksestä. Ensinäkin olen niin laiska että en jaksaisi kaikkia herkkuja väsätä itse, joten on helpompi kävellä kauppaan ja ostaa se hyväksi havaittu herkkupurkki. Toiseksi kyseessä on ensimmäinen oma koira niin koulutus avusta ja kirjoista on suuri apu. Pakko se on vaan myöntää että vaikka kuinka paljon asiaan on perehtynyt, tulee epävarma olo aina silloin tällöin. Tietenkin tiedän että se on normaalia ja uskon että monet ensimmäisen koiran omistajat tuntevat samoin. Välillä tuntuu että antaako vääriä singaleja tai käyttääkö sittenkään hyviä koulutus metodeita. Toisaaltaan yleensä sanotaankin että se eka koira ei aina mene niin putkeen ja toisen kohdalla huomaa mitä virheitä on ensimmäisen kanssa tehnyt. Onko muillakin ensimmäisen koiran kohdalla ollut samanlaisia tuntemuksia? Olen kuitenkin jo päättänyt että koirakouluun on pakko mennä, en vaan voi luottaa pelkään kirja tietoon. Muutenkin koirakoulusta saa hyvää ohjastusta ja tietää että tekee asiat ainakin oikein. Tosiaan joku saattaa muistaa, kun vähän aikaa sitten postauksessa puhuin että laitoin kyselyä koirakouluun. Kyseinen kurssi oli valitettavasti täynnä ja seuraava alkava kurssi on meille huonoon aikaan. Olen kuitenkin laittanut vielä samaan kouluun uutta viestiä että onko muuhun aikaan mahdollisesti lähiaikoina alkamassa uutta kurssia. Jos siellä ei ole alkamassa on katsottava sitten toisesta koirakoulusta.



Iisakin koulutus tähän mennessä on sujunut ihan suhteellisen hyvin. Arki sujuu jo suhteellisen moitteettomasti eikä tuhoa hirveästi ole saanut aikaan. Sisäsiisteys ei ole vielä kokonaan halussa. Pissaaminen ulos toimii jo hyvin, tietenkin vahinkoja ja ilopissoja sattuu. Kakkaamisen kanssa kuitenkin on vielä ongelmaa, sen kanssa sattuu vahinkoja vielä todella usein. En tiedä että johtuuko sitten ilmasta vai mistä mutta sen kanssa täytyy tehdä työtä vielä. Pureminen on jo aika hyvin ruvennut vähenevään ja usein vaan enää maistellaan sormia, mutta tietenkin välillä tulee hepuleja ja hampaat nalkataan kunnolla kiinni. Syömis tahti on edelleen hirveän nopea, mutta odottaa jo lähes aina nätisti ruokaansa. Remmissä kulkemista on oikeastaan ruvettu vasta nyt treenaamaan kunnolla, koska tähän asti on lähes pelkästään kuljettu vapaana. Mutta oikeastaan remmissä kulkemisen kanssa ei ole hirveästi ongelmaa, hieman poukkoilua ja remmin kireäksi vetoa sattuu. Niin ja välillä mäyräkoiran tapaisesti päättää vetää jarrut pohjaan. Käskyistä halussa on ilman häiriötekijöitä istu, maahan, paikka ja tänne. Oikeastaan tänne toimii jo pienillä häiriötekijöillä. Nyt kun minulla taas lyhenevät koulupäivät, olisi tarkoitus ruveta treenailemaan oikein toden teolla.

Paikka

Istu
Maahan


Aina ei onnistu
Tänne

Iisakki päätti itse omiskella kaikki opit




Tähän loppuun vielä pieni mainostus taas koiran omistajille. Blogissa kultatassut on arvonta jossa voi voittaa treeni- tai turkinhoitosetin. Lisätietoa ja arvonnan ohjeet löydät täältä


~Venla

4 kommenttia:

  1. Hyvä teksti! Täältäkin löytyy jos jonkin sorttista koira ja koulutus kirjaa, joista osan todennut todella hyviksi ja osassa taas selitetään jotain ihan puuta heinää, tai ainakin melkein. Tuiren ja millanin kirjat ovat ainakin hyviä itseni mielestä! :)

    Pssst.... Vaikken mäykky ihminen sen kummemmin olekkaan niin ai että, kun pentukuume kasvaa näitä kuvia katsellessa! On se söpö koira!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä vaan, noita kirjoja tosiaan on missä jutut on täyttä heinää tai ohjeet ihan eriskummallisia. Itse olen myös ihastunut Tuiren kirjaan hyvät ja selkeät ohjeet ja oikeasti tietoa eikä mitään turhaa lässytystä. Tosiaan tämä pieni söpöliini valloittaa monien sydämet mutta ulkokuoren sisällä aina silloin tällöin elää monsteri.

      Poista
  2. Ompas nätti koira ♥
    Itselläni kaikki eläinjutut ovat aina lähellä sydäntä ja tekee mieli vaan paijailla :D
    Tosiaan, koirankoulutus on kyllä tärkeää, sillä monesti ongelmakoirat ovat haastavia kasvaessaan isommiksi. Hyvä blogi ja asiallista tekstiä, taidampa jäädä seuraajaksi! (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä tosiaan se koulusta on todella tärkeä osa, koska ongelmakoiran kanssa arki on aina tappelemista ja hankalaa. Siksi yritänkin itse panostaa koulutukseen nyt ja tehdä asiat niin että huonoja tapoja ei jäisi, vielä kun se on helppoa.

      Poista